Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Χίλιοι λόγοι για απόδραση στην Κυπαρισσία!

Στενά λιθόστρωτα καλντερίμια, πανέμορφα διώροφα πέτρινα αρχοντικά,
παραδοσιακές γειτονιές, διάσπαρτες ανακαινισμένες ή μη πέτρινες κρήνες περιστοιχίζουν το φράγκικο κάστρο, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει την απρόσκοπτη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος.

Είναι το σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το κάστρο είναι εκείνο που καλωσορίζει του επισκέπτες της πόλης που καταφθάνουν από το Βορρά. «Αντίκρισα, το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα των ταξιδιών μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πολιτικός Κλεμανσό όταν επισκέφτηκε την Κυπαρισσία στις αρχές του 20ου αιώνα για να εγκαινιάσει τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Μία επίσκεψη σήμερα στην περιοχή είναι ικανή να σας πείσει για την βαρύτητα αυτής της αναφοράς.


Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί, στο κάστρο ή σε κάποιο στενάκι της παλιάς πόλης τότε θα μπορέσει να θαυμάσει κυριολεκτικά μία πανέμορφη εικόνα, με τον ήλιο να «χάνεται» στα νερά του Ιονίου αφήνοντας τα εκπληκτικά χρώματα να «γεμίσουν» τον ουρανό.
Η βόλτα στα καλντερίμια, η επίσκεψη στην Αγία Τριάδα στα θεμέλια της οποίας λέγεται ότι βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς της Κυπαρισσίας, προστάτιδας της πόλης, το λαογραφικό μουσείο, η παζαρόβρυση και φυσικά το Κάστρο και η ολιγόλεπτη πεζοπορία μέχρι τη δεξαμενή ανήκουν σε αυτά που επιβάλλεται να κάνει κάποιος που θα επισκεφθεί την παλιά πόλη η οποία μάλιστα είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός.

Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο της Κυπαρισσίας, στη δεξαμενή, εκτός του ότι θα είστε λαχανιασμένοι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος, αλλά και μία άριστη οπτική της πόλης. Ξεκινώντας την κάθοδο κάτω από το κάστρο αξίζει μία στάση στο 11 για ένα καφέ, ελληνικό κατά προτίμηση.
Απέναντι από τα «Εισόδια» θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την πανέμορφη πύλη του πάρκου, η οποία χρονολογείται από την εποχή των Βενετών. Αφήνοντας για λίγο την παλιά πόλη και φτάνοντας στο σύγχρονο και τέλεια ρυμοτομημένο οικισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 1881, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εδώ τα πράγματα κυλούν τελείως διαφορετικά.

Έντονη εμπορική κίνηση, σύγχρονος τρόπος ζωής, μοντέρνα κτίσματα συνθέτουν ένα σκηνικό που έρχεται σε αντίθεση με την παλιά πόλη. Στην είσοδο της πόλης, ο σιδηροδρομικός σταθμός, δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής αποτελεί μέχρι και σήμερα τον τελευταίο σταθμό προς αυτή την πλευρά της Μεσσηνίας. Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς ορισμένα όμορφα παραδοσιακά κτίσματα αλλά σε μικρό αριθμό. Η πόλη φτάνει μέχρι τη θάλασσα, όπου και διευρύνεται συνεχώς τόσο προς Νότο όσο και προς Βορρά.

Ειδικότερα, τα μνημεία που θα συναντήσει κανείς σε επίσκεψή του στην περιοχή είναι το Κάστρο, η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις Κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (χαμάμ), τα καλντερίμια, η παζαρόβρυση, η πύλη του Πάρκου που χρονολογείται από την εποχή των Βενετών, απέναντι από το ναό των Εισοδίων, αλλά και πολλά αρχοντικά διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών. Επίσης, στην παλιά πόλη, λειτουργεί λαογραφικό μουσείο στο οποίο μάλιστα σε ειδικό χώρο του, φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Μοναδικές παραλίες


Οι πολλές και όμορφες παραλίες αποτελούν κατά πολλούς το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Από τη μία αχανείς αμμώδεις παραλίες και από την άλλη μικροί κολπίσκοι δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις διακοπές. Σε πολλές από τις παραλίες λειτουργούν μικρά συμπαθητικά αναψυκτήρια ενώ η κεντρική παραλία της πόλης, εκείνη του Αϊ-Λαγούδη, έχει αποσπάσει γαλάζια σημαία, κάτι που πιστοποιεί την ποιότητα και την ασφάλεια στην προσπέλαση της ακτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραλίες βαθαίνουν απότομα και η εικόνα τους ποικίλει καθώς ανάλογα με τους ανέμους μπορεί να συναντήσετε ήρεμη και γαλήνια θάλασσα ή με τεράστια κύματα. Οι παραλίες που σας παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικές καθώς σε όποιο σημείο και να κινηθείτε προς την θάλασσα η ακτή είναι εύκολα προσβάσιμη.
Σανί: Η πρώτη παραλία που συναντάει κανείς αν κινηθεί βόρεια της πόλης. Η πρόσβαση στην παραλία περνάει μέσα από ένα στενό δρομάκι που διέρχεται έναν τεράστιο ελαιώνα με υπεραιωνόβιες ελιές. Η παραλία είναι αμμώδης και συνολικού μήκος περίπου 300 μέτρων.
Καλό Νερό: Αμμώδης στην μεγαλύτερη έκτασή της η παραλία του Καλό Νερού αποτελεί μία από τις βασικές παραλίες της περιοχής προσελκύοντας αρκετό κόσμο κατά τους θερινούς μήνες. Βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της Κυπαρισσίας και στο μέσο της συναντάει κανείς μερικά βράχια. Στην παραλία λειτουργούν αρκετά beach bar αλλά και ταβέρνες.
Αγιαννάκης: Αμμώδης παραλία με τεράστια έκταση. Ανάλογα με τον καιρό μπορεί πολύ κοντά στο κύμα να έχει μικρά βότσαλα. Βρίσκεται 12 χλμ βόρεια της Κυπαρισσίας ιδανική για surf.

Είναι εύκολα προσβάσιμη. Από εδώ ξεκινάει το παράκτιο δάσος του Αγιαννάκη. Επισκεφθείτε τη γνωστή ταβέρνα «Αγιαννάκη». Δοκιμάστε τοπικές συνταγές… Μην παραλείψετε να ζητήσετε κολοκυθοκεφτέδες και καγιανά.
Ελαία: Λίγα μόλις μέτρα από τις εκβολές του ποταμού Νέδα η παραλία της Ελαίας προσελκύει αρκετό κόσμο. Εδώ λειτουργεί ένα beach bar και δύο ταβέρνες.
Στόμιο: Σε απόσταση περίπου 10 χλμ. νότια της πόλης βρίσκεται η παραλία του Στομίου. Είναι μία πανέμορφη «κλειστή» με μικρό βότσαλο παραλία που προσελκύει πάρα πολύ κόσμο. Η παραλία περικλύεται από κάθετους βράχους.

Αξίζει να δείτε 

Αρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς
Στην περιοχή της Περιστεριάς, 5 χιλιόμετρα Βόρεια της Κυπαρισσίας, που στην αρχαιότητα υπήρξε ένα από τα κυριότερα κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού, ανασκάφηκαν τρεις θολωτοί τάφοι, που αποδίδονται στο Νέστορα. Ο ένας από αυτούς, που χρονολογείται από το 16ο αι. π.Χ., διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Κάστρο Κυπαρισσίας
Αρχαιολογικό χώρος με τεράστια ιστορία το κάστρο της Κυπαρισσίας αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα φράγκικα κάστρα τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα. Μέσα στο κάστρο συναντάει κανείς τον πύργο του Ιουστινιανού ο οποίος είναι ένας εκ των τεσσάρων που χτίστηκαν στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Δάσος Αγιαννάκη
Κατάφυτο πευκοδάσος σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου, το δάσος Αγιαννάκη, αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές, ποδηλάτες, αλλά και γενικότερα άτομα που ενδιαφέρονται για τη φύση. Το μήκος της συγκεκριμένης έκτασης πλησιάζει τα 3 χιλιόμετρα και εκτείνεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βόρεια της Κυπαρισσίας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσκοπικοί σύλλογοι από την Αθήνα ή από άλλες μεγάλες πόλεις, καταλύουν στο δάσος οργανώνοντας παράλληλα διάφορες αποστολές.
Πίστα enduro Κυριακή μεσημέρι...
Δεκάδες μηχανές enduro κατευθύνονται προς την αυτοσχέδια πίστα που βρίσκεται μέσα στο δάσος, ανάμεσα στον Αγιαννάκη και την Ελαία. Σε ένα εκπληκτικό σημείο, λίγα μέτρα από την θάλασσα η αδρεναλίνη «χτυπάει» κόκκινο με τους οδηγούς να τεστάρουν τις δυνατότητές τους και όλους τους θεατές οι οποίοι παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας να περιμένουν την επόμενη «πτήση».

Παζάρι παλαιών αντικειμένων


Τα τελευταία 4 χρόνια, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου διοργανώνεται παζάρι παλαιών αντικειμένων στο μεγάλο καλντερίμι της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας, με πρωτεργάτρια την μέχρι πρότινος πρόεδρο του συλλόγου για την αναβίωση της παλιάς πόλης κυρία Τζίμα Ιμιρζιάδη. Το παζάρι που λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2005, έχει πλέον θεσπισθεί, ως το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών που γίνεται στην Ελλάδα στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών (brocante) που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην Ιταλία.
Παζάρι Για πάνω από μισό αιώνα, και κάθε Σάββατο πραγματοποιείται το παζάρι της πόλης. Σε χώρο δίπλα από το δημαρχείο, θα βρείτε ντόπια προϊόντα, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς οπωροκηπευτικών και παρθένου ελαιολάδου.

Πανηγύρια

Του Αγίου Πνεύματος γιορτάζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Παλιά Πόλη και γίνεται τριήμερο λαϊκό πανηγύρι με ζωντανή μουσική στο χώρο κάτω από την εκκλησία. Την πρώτη Κυριακή μετά του Αγίου Πνεύματος, εορτή των Αγίων Πάντων, εορτάζει το εξωκλήσι των Αγίων Πάντων ανατολικά της πόλης της Κυπαρισσίας. Μετά τον εκκλησιασμό, ο εμπορικός σύλλογος Κυπαρισσίας διοργανώνει γλέντι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με άφθονο δωρεάν φαγητό και κρασί στους παρευρισκομένους. Στις 21 Νοεμβρίου γιορτάζει η εκκλησία των Εισοδίων στην Παλιά Πόλη, κάτω από το κάστρο.

Διαμονή

Εάν είστε λάτρης της φύσης και της διαμονής σε camping δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το κατάφυτο Camping Kyparissia(27610 23491 , e-mail.: info@campingkyparissia.com) στην πρώτη παραλία βόρεια της Κυπαρισσίας.
Σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες ανέσεις, στο παραλιακό μέτωπο υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για να σας φιλοξενήσουν, όπως τα:
«Kanellakis Hotel»(27610 24464), Ακριβώς πάνω από την πηγή του Αι- Λαγούδη, βρίσκεται το ξενοδοχείο Κανελλάκης. Διαθέτει ωραία θέα προς τον Κυπαρισσίακό Κόλπο και άνετο parking.
«Kyparissia Beach Hotel» (27610 24492), Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή της αποβάθρας, είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και διαθέτει κήπο με πισίνα.
«Tsolaridis Beach Hotel» (27610 22389), Κοντά στην παραλία του Αϊ- Λαγούδη, αποτελεί μία καλή λύση διαμονής. Ωραία θέα.
«Apollo Resort Art Hotel» (27610 24412). Σε απόσταση 3 περίπου χλμ. από την πόλη δίπλα στην παραλία, βρίσκεται το Apollo Art Hotel.

Διαθέτει μεγάλο κήπο με πισίνα, και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο.
«Ionion Hotel» (27610 22510), Λύση διαμονής για μέσα στην πόλη, το πρόσφατα ανακαινισμένο Ionion βρίσκεται απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
«Camping Kyparissia» (27610 23491), Δίπλα στην θάλασσα, λίγο έξω από το λιμάνι της πόλης, βρίσκεται το καταπράσινο camping. Λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Φαγητό


«Κτήμα Αγιαννάκη» (2761091200) Σε εξαιρετικό σημείο, δίπλα στο παράκτιο δάσος, μέσα σε έναν ελαιώνα, απολαύστε τοπικές συνταγές. Ξεχωρίσαμε τον καγιανά που φτιάχνεται με ντόπιο χοιρινό, αυγά και ντομάτα καθώς και τους εξαιρετικούς κολοκυθοκεφτέδες.
«Εν Πλω» (27610 24041): Εκπληκτική θέα προς τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σύγχρονος χώρος, επιλέξτε ποικιλίες κρεατικών αλλά και ψάρια.
«Ο Πλάτανος» (27610 24349): Στην παλιά πόλη, για κρεατικά αλλά και την παραδοσιακή γουρνοπούλα.

Πώς θα φτάσετε: Αθήνα – Κυπαρισσία: 258 χλμ Από Αθήνα: Κατευθύνεστε προς Τρίπολη και στη συνέχεια μετά τις στροφές Τσακώνας στρίβετε δεξιά προς Κυπαρισσία.
Λεωφορείο: 4 δρομολόγια την ημέρα από το ΚΤΕΛ Κηφισού στην Αθήνα ξεκινούν για την Κυπαρισσία. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες.




Πηγή: http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.