Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Κίμωλος: Ανακαλύψτε την ήρεμη δύναμη των Κυκλάδων

Κίμωλο μου, παράδεισο μου!
Με αυτή τη φράση στο μυαλό και με έντονη περιέργεια και ενθουσιασμό για τη γνωριμία με έναν τόπο άγνωστο σε μένα, ξεκίνησε το ταξίδι μας από τα Πολλώνια της Μήλου για τη γειτονική Κίμωλο.
Το πλοίο παλιό, παντόφλα το λένε οι ντόπιοι, αλλά οι άνθρωποι του πληρώματος χαμογελαστοί και πρόθυμοι να μιλήσουν και να αναδείξουν τον τόπο τους στους “ξένους”.

Η πρώτη αίσθηση που σου δίνει το νησί είναι μια απόλυτη ηρεμία. Εδώ όλα φαίνεται να τυλίγονται από ένα απαλό πέπλο γαλήνης, που σε χαλαρώνει από το πρώτο κιόλας λεπτό που θα φτάσεις στο λιμάνι, την Ψάθη.

Αυτή η ηρεμία θα μας συνοδεύσει σε όλη τη διάρκεια της διαμονής μας στο νησί, ενώ παράλληλη είναι και η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στην Κίμωλο. Το νησί εξελίσσεται. Πολλοί νέοι, παρασυρμένοι από την οικονομική κρίση, επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη και ξεκινούν να ονειρεύονται και να δουλεύουν για τον τόπο και την ανάπτυξη του.

Ξεκινώντας την περιήγηση μας στο νησί ο δρόμος μας οδηγεί στη χώρα του, το γραφικό Χωριό. Μας υποδέχεται απλωμένο σε ένα ύψωμα, με τα κατάλευκα σπίτια και τις εντυπωσιακές εκκλησίες του να διατηρούν τη γνήσια αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική.

Στο χωριό χτυπά η καρδιά του νησιού, εκεί θα πιείτε τον καφέ σας το πρωί, θα κάνετε βόλτες στα φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια του και θα αφεθείτε στη γαλήνη του κυκλαδίτικου τοπίου με τα πανέμορφα ολόλευκα σπίτια και τις γεμάτες λουλούδια αυλές.

Πυρήνας του χωριού, το μεσαιωνικό κάστρο, είναι ένας οχυρωμένος οικισμός με ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Αποτελείται από τους οικισμούς του Mέσα Kάστρου και του Έξω Kάστρου, που συγκοινωνούν με τις «πορτάρες» (περάσματα). Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών ενώνονται δημιουργώντας οχυρωματικό περίβολο.

Ένας πρωινός καφές είναι ότι χρειαζόμαστε και το παραδοσιακό καφενείο “Η Συνάντηση”, αποτελεί ιδανική επιλογή. Κι αμέσως μετά ήρθε η ώρα για ένα παγωτάκι. Οι ντόπιοι μας κατευθύνουν στο παγωτοπωλείο “Stavento”, όπου δοκιμάζουμε χειροποίητο παγωτό και οι ιδιοκτήτες μας ενημερώνουν ότι το μαγαζί παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, όταν ντόπιοι και τουρίστες, επιστρέφοντας από τη βραδινή τους διασκέδαση, κάνουν ένα πέρασμα για μεταμεσονύκτια λιχουδιά.

Αυτό που θα σας εκπλήξει στη βόλτα σας στο Χωριό είναι ο αριθμός των εκκλησιών του Χωριού, που φαίνονται να ξεφυτρώνουν σε κάθε του γωνιά. Οι περισσότερες είναι κλειστές, αλλά αξίζει να δείτε έστω και εξωτερικά την Παναγία του Κονόμου, τον Χρυσόστομο του 17ου αιώνα, αλλά και τον Παντοκράτορα.

Η παράδοση του νησιού διατηρείται ζωντανή στο Λαογραφικό-Ναυτικό Μουσείο του Μανόλη Χριστουλάκη. Στεγάζεται σε αποκατεστημένη οικία του μεσαιωνικού κάστρου και περιλαμβάνει τη συλλογή του γιατρού Mανόλη Xριστουλάκη, καθώς και προσφορές Kιμωλιατών. Θα δείτε πλεκτά, κεντήματα και υφαντά της Kιμώλου, γεωργικά εργαλεία, είδη υφαντικής, οικιακά σκεύη και πολλά ακόμα αντικείμενα.

Μην φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε την λαδένια, την ντόπια πίτσα με ντομάτα και κρεμμύδι, αλλά και την τυρένια, ένα είδος τυρόπιτας με πεντανόστιμο ζυμάρι. Θα τα βρείτε σε όλους τους φούρνους του χωριού, αλλά και όλα τα εστιατόρια στα ορεκτικά.
Βουτιές από τα βράχια ή λευκή αμμουδιά;

Οι παραλίες του νησιού είναι ακόμα ένα σημείο που δεν πρέπει να χάσετε. Το νησί σας προσφέρει τις καλύτερες επιλογές με οργανωμένες ή πιο απομονωμένες παραλίες. Στα Πράσα η ολόλευκη χοντρή άμμος και τα τυρκουάζ νερά θα σας μαγέψουν, ενώ μέσα στο μήνα η παραλία θα αποκτήσει άλλο χρώμα με το beach bar και τις ομπρέλες και ξαπλώστρες, που θα τοποθετηθούν εκεί.

Στη Μπονάτσα υπάρχει οργανωμένη παραλία, αλλά και αρκετός χώρος για να ανοίξετε τη δική σας ομπρέλα. Στο “Ammos beach bar” θα βρείτε από σάντουιτς, αναψυκτικά και χυμούς, μέχρι ούζο και μεζεδάκια.

Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα τον οικισμό Καρράς για βουτιές από τα βράχια. Μπορεί η κατάβαση με το αυτοκίνητο στους στενούς δρόμους να σας φανεί λίγο δύσκολη, το πανέμορφο τοπίο όμως θα σας αποζημιώσει.

Για όσους θέλουν περισσότερη ησυχία υπάρχει η παραλία Μοναστήρια. Θα χρειαστείτε αυτοκίνητο και ιδανικά 4Χ4 κυρίως για την επιστροφή. Τα Μοναστήρια τα πιάνει ο βοριάς, αλλά τότε μπορείτε να περάσετε με τα πόδια στο απάνεμο Σούφι. Να έχετε μαζί σας νερό και φαγητό.Τέλος, τα Μαυροσπήλια θα σας μείνουν αξέχαστα για το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Κίμωλος by night

Αν νομίζετε ότι η Κίμωλος είναι ένα ήσυχο νησί και τη νύχτα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να μην είναι πολλές, είναι όμως άκρως ενδιαφέρουσες και υπόσχονται υπέροχες βραδιές.

Στο Χωριό και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Αγοράς θα βρείτε το ομώνυμο cocktail bar “Αγορά”. Είναι μια από τις νέες αφίξεις στο νησί, αφού άνοιξε μόλις πέρσι και αποτελείται από έναν φιλόξενο εσωτερικό χώρο, ενώ έχει και τραπεζάκια πάνω στο λιθόστρωτο καλντερίμι. Η έντεχνη μουσική μετατρέπεται σε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι που θα σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δοκιμάστε τα γευστικά κοκτέιλ, με τελευταία ανακάλυψη του Παναγιώτη και του Γεράσιμου το κοκτέιλ φραγκόσυκο και συνοδεύστε το ποτό σας με ελαφριά πιάτα, όπως σαλάτες και μπρουσκέτες.
Στον ίδιο δρόμο είναι και η “Brachera”. Τραπεζάκια έξω στο δρομάκι της Αγοράς, αλλά και στη μικρή αυλή στο εσωτερικό του Κάστρου που σε καλούν να απολαύσεις από τον καφέ σου το πρψί μέχρι το ποτό σου μέχρι αργά το βράδυ. Κι εδώ μπλέκεται η οικογενειακή ιστορία: ένας προπάππος καραβοκύρης, ο Μήτσος “ο Δράμαλης” με τη μπρατσέρα του, ένας παππούς, κουρέας και δεξιοτέχνης του βιολιού, ζωντανός και αγαπητός στη μνήμη των σημερινών, ένας χώρος που υπήρξε καφενείο, καφενείο - κουρείο και εν τέλει η σημερινή, “Brachera”.

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε το “Stavento”, έναν φιλόξενο χώρο με έναν όμορφα διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο. Αποτελεί μια ακόμα επιλογή για διασκέδαση με ξένη ψαγμένη μουσική.
Μια ακόμα επιλογή είναι το νέο καφέ – μπαρ της Στέλλας Μουστάκα, το “Ραντεβού” στην Αλυκή. Με μια υπέροχη βεράντα, ιδανική για χαλαρωτικές βραδιές, το μαγαζί είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, προσφέροντας από γλυκά και ελαφριά γεύματα, μέχρι κοκτέιλ. Η 23χρονη Κιμωλιάτισσα, σπούδασε στην Αθήνα και αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο της και να ανοίξει έναν φιλόξενο χώρο, ανοιχτό όλο το χρόνο.

Που να φάτε

Μπονάτσα, Αλυκές
Μια όμορφη βεράντα με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, όπου θα απολαύσετε τις σπεσιαλιτέ του κύριου Γιάκουμου με τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις και τις μεγάλες μερίδες. Ρωτήστε τον τι σας μαγείρεψε σήμερα και απολαύστε σπιτικό φαγητό με 12 ευρώ το άτομο. Δοκιμάστε κιμωλιάτικα σπιτικά ζυμαρικά με κόκορα, νόστιμη λαδένια και τυρένια και μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το γλυκό ημέρας.

Η Αυλή του Σάμπλου, πλατεία Κάμπου, Χωριό
Βασίζοντας τις πρώτες ύλες του στην αγοροτουριστική οικογενειακή επιχείρηση, ο Λευτέρης μαγειρεύει για εσάς τοπικά πιάτα, με σύγχρονες πινελιές. Δοκιμάσετε ζυγουρκεφτέδες με λιαστή ντομάτα και ούζο, ανάλατο τυρί με σάλτσα σύκου, πιπεριές γεμιστές με ξινό (τοπικό τυρί), αλλά και κρεατικά από την φάρμα του. Ιδανικά προτιμήστε ένα τραπέζι στην πίσω αυλή. Οι τιμές είναι πολύ οικονομικές με τα ορεκτικά και τις σαλάτες να κυμαίνονται από 2,50 έως 4,50 ευρώ και τα κυρίως από 5,50 έως 8,50 ευρώ.

Καφεδομεζεδοπωλείο Η Καλή Καρδιά – Μπόχωρης, Χωριό
Μετρά έναν αιώνα ζωής και είναι το σημείο συνάντησης των ντόπιων. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα και δώδεκα μήνες το χρόνο, η ζωή της Κιμώλου περιστρέφεται γύρω από εδώ. Μεγάλη ποικιλία σε τσίπουρο και ούζο θα συνοδεύσουν τους παραδοσιακούς μεζέδες, τους ντοματοκεφτέδες και το χταποδάκι. Παραδοσιακό και φιλόξενο περιβάλλον, προσιτές τιμές (περίπου 12 ευρώ το άτομο).
Κύμα, Ψάθη
Στο γραφικό λιμανάκι του νησιού, με τραπέζια πάνω στην άμμο, δίπλα στο κύμα, ο κύριος Γιάννης Βεντούρης θα σας σερβίρει μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών. Δοκιμάστε κριθαρότο με γαρίδες, μπαρμπούνια σβησμένα με ούζο και φιλεταρισμένο μπαρμπούνι με μακαρόνια. Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ το άτομο.

Που να μείνετε

Ξενοδοχείο Κιμωλίς, Ψάθη


Χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα στο λιμάνι της Κιμώλου και το Χωριό, με θέα το γραφικό όρμο της Ψάθης , το Kimolis είναι μια ιδανική πρόταση για άνετη διαμονή. Τα όμορφα διακοσμημένα δωμάτια του, στους χαλαρωτικούς τόνους του μπεζ, αλλά και οι σουίτες του θα προσφέρουν φιλοξενία και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.
Το παραδοσιακό χειροποίητο πρωινό, που σερβίρεται στην φιλόξενη αυλή, περιλαμβάνει κάθε είδους τοπικές λιχουδιές, όπως την παραδοσιακή λαδένια, σπιτικές μαρμελάδες, τηγανίτες, αλλά και μηλόπιτα, αυγά με μπέικον και φρεσκοψημένο κέικ. Φωτεινά χαμόγελα και καλή διάθεση από τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας και να απολαύσετε την άψογη φιλοξενία τους.


Κιμωλία Γη, Πράσα

Χτισμένο μόλις 200 μέτρα από τη μοναδική κατάλευκη παραλία των Πράσων, τα ευρύχωρα και όμορφα διακοσμημένα διαμερίσματα Κιμωλία Γη σας καλούν να απολαύσετε μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών.
Στο αγρόκτημα της Κιμωλίας γης θα σας υποδεχθεί η οικοδέσποινα κυρία Οδηγήτρια και μαζί της θα ζήσετε την εμπειρία της συλλογής αγνών προϊόντων από τη φύση και της δημιουργίας Κιμωλιάτικου πρωινού. Στο πλούσιο πρωινό τραπέζι της οικοδέσποινας θα απολαύσετε λαδένια και τυρένια, πεντανόστιμα γλυκά και λαχταριστά εδέσματα φτιαγμένα με αγνά υλικά και πολλή αγάπη. Η καλοσυνάτη και γνήσια φιλοξενία θα σας μείνει αξέχαστη.


Ο Μύλος Κίμωλος


Ο Μύλος, ένας από τους λίγους αυθεντικούς παραδοσιακούς ανεμόμυλους που παραμένουν από το 1852 στην Ελλάδα, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και πρόσφατα ανακαινίστηκε. Η μοναδική θέση του προσφέρει πανοραμική θέα στο γραφικό λιμανάκι της Ψάθης, αλλά και στο πανέμορφο Χωριό.





Πηγή: http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.