Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μας μεθούν πιο γρήγορα τα ποτά με λάιτ αναψυκτικά


Ο συνδυασμός των αλκοολούχων ποτών με λάιτ αναψυκτικά μπορεί να είναι εξαιρετικά...
δημοφιλής μεταξύ όσων προσέχουν τη σιλουέτα τους, αλλά έχει μία σοβαρή παρενέργεια: μας μεθάει περισσότερο,
προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Όταν χορήγησαν σε μικρό αριθμό εθελοντών βότκα αναμεμιγμένη είτε με κανονικό αναψυκτικό είτε με την λάιτ εκδοχή του, εκείνοι μέθυσαν πολύ περισσότερο πίνοντας τον λάιτ συνδυασμό.

Επιπλέον, με τον λάιτ συνδυασμό τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους ξεπέρασαν το όριο του αλκοτέστ για ασφαλή οδήγηση, ενώ αυτό δεν συνέβη με το κανονικό κοκτέιλ.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως οι εθελοντές δεν ένιωσαν περισσότερο μεθυσμένοι και έτσι ό,τι κι αν είχαν πιει, δήλωσαν ότι είναι σε κατάσταση να μπουν πίσω από το τιμόνι.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή ιδίως στις γυναίκες, διότι κατά κανόνα εκείνες είναι που παραγγέλνουν τους συνδυασμούς οινοπνευματωδών ποτών-λάιτ αναψυκτικών.

Η νέα μελέτη, μία από τις πρώτες του είδους, διεξήχθη σε 16 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 23 ετών, που πήγαν στο εργαστήριο των ερευνητών τρεις φορές.

Την πρώτη, ήπιαν βότκα αναμεμιγμένη με κανονικό αναψυκτικό, την δεύτερη βότκα αναμεμιγμένη με λάιτ αναψυκτικό (περιείχε ως γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη) και την τρίτη ένα ψευτοποτό (είχε προστεθεί ελάχιστο αλκοόλ, ίσα-ίσα για να δίνει την ψευδαίσθηση του ποτού).

Το ψευτοποτό χορηγήθηκε για λόγους συγκρίσεως των αντιδράσεων του οργανισμού τους.

Οι εθελοντές δεν ήξεραν ποιο ποτό έπιναν κάθε φορά, ενώ σε κάθε συνεδρία κατανάλωσαν σε μικρό χρονικό διάστημα το αντίστοιχο τριών-τεσσάρων ποτών (μετρημένο με μερίδες μπαρ).

Μετά το πέρας κάθε συνεδρίας κατανάλωσης, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές σε αλκοτέστ οκτώ φορές, διάσπαρτες σε διάστημα τριών ωρών.

Επιπλέον, μετρούσαν τους χρόνους αντιδράσεώς τους σε ένα τεστ σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και τους ρωτούσαν εάν νιώθουν μεθυσμένοι ή είναι ικανοί να οδηγήσουν.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical & Experimental Research», τα επίπεδααλκοόλ στην ανάσα των εθελοντών έφθαναν στο υψηλότερο σημείο τους 40 λεπτά μετά την τελευταία γουλιά.

Όταν οι εθελοντές είχαν πιει βότκα αναμεμιγμένη με κανονικό αναψυκτικό, τα επίπεδα του αλκοόλ έμειναν κάτω από το όριο του αλκοτέστ.

Όταν όμως είχαν πιει βότκα με αναψυκτικό διαίτης, βγήκαν εκτός ορίου του αλκοτέστ, καθώς ήταν αυξημένα κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με εκείνα που είχαν στο πρώτο πείραμα.

Επιπλέον, τα επίπεδα του αλκοόλ παρέμειναν υψηλότερα με το λάιτ κοκτέιλ καθ’ όλη τη διάρκεια των μετρήσεων, ενώ οι επιδόσεις των εθελοντών στο τεστ του ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν ελαφρώς χειρότερες απ’ ό,τι όταν είχαν πιει το κοκτέιλ με το κανονικό αναψυκτικό.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι δεν ανέφεραν καμία διαφορά στο πως ένιωθαν, είτε είχαν πιει βότκα με κανονικό είτε με λάιτ αναψυκτικό.

«Η διαφορά που παρατηρήσαμε στους χρόνους αντίδρασης ήταν μικρή, αλλά στατιστικώς σημαντική», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλ Μαρσζίνσκι, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κεντάκι.

«Εικάζουμε ότι το αλκοόλ απελευθερώνεται ταχύτερα από το στομάχι όταν πίνει κάποιος συνδυασμό ποτού με λάιτ αναψυκτικό, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές θερμίδες στο στομάχι για να επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ», πρόσθεσε.

Η δρ Μαρσζίνσκι επισήμανε ότι στην μελέτη δεν παρατηρήθηκε διαφορά στις αντιδράσεις ανδρών και γυναικών, αλλά εκτιμά ότι το πρόβλημα πιθανώς αφορά περισσότερο τις γυναίκες, διότι αυτές είναι που κατά κανόνα πίνουν ποτά με λάιτ αναψυκτικά, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, «το μήνυμα της μελέτης είναι ότι όταν πρόκειται να πιει κάποιος αλκοόλ με αναψυκτικό, πρέπει να το σκεφθεί δύο φορές πριν ζητήσει αναψυκτικό λάιτ», είπε.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.