Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κάπου στην Ευρώπη... by Manos

Ο Banksy ονειρεύεται


Δεν ξέρω εάν το κατάλαβες αλλά μπήκε επισήμως το καλοκαίρι! Ανεπισήμως μας κάνει ακόμα μερικές τρελλίτσες βέβαια, αλλά το βλέπω να στρώνει πολύ σύντομα. Ελπίζω μόνο να μην έρχεται η ώρα που θα τραγουδάμε «Κλίμα, τροπικό μου κλίμα» παρέα με την Άννα Βίσση.

Το χείριστο είναι πως κοιμόμαστε για μια ακόμη φορά. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το νινί χτενίζεται... (αγαπημένη φράση αυτή, νομίζω πως το έχεις καταλάβει...) Ακούω για τις νέες μορφές ενέργειας που σέβονται το περιβάλλον από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τραβάω τα μαλλιά μου.

Λένε πως θα πάνε (σταδιακά!!!) σε νέα πλάνα αειφόρου ανάπτυξης και πράσσειν άλογα. Θα σου έλεγα τι μου έρχεται στο κεφάλι όταν ακούω κορωνίδες περί αειφόρου ανάπτυξης αλλά δεν είναι του παρόντος.

Αυτοί, νομίζουν πως αποφασίζουν μόνοι τους. Ξεχνούν πως η Ευρώπη δεν παράγει / δεν καλύπτει ούτε το 30% του παγκόσμιου πλούτου. Ξεχνούν επίσης πως είναι αυτοί και μόνο αυτοί που με το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου "έκλεισαν το μάτι" στις τότε ανερχόμενες αγορές της Ρωσίας, Κίνας, Βραζιλίας και Νότιας Αφρικής. Τώρα αυτοί - οι τότε παρατρεχάμενοι πίσω από την "ατμομηχανή" της Ευρώπης και Αμερικής (ίσως) - έχουν γίνει μια πολύ ωραία παρέα "παλιόπαιδων" και δεν ακούν κανέναν.

Σου λένε, "μας είχες τόσα χρόνια στην πείνα και στο περιθώριο, τώρα μας λες τι να κάνουμε;" και δεν έχουν άδικο. Οι τότε μεγάλες δυνάμεις υποτίμησαν τους καταπιεσμένους λαούς, νομίζοντας πως θα μείνουν καταπιεσμένοι για πάντα.

Η Ευρώπη φλέγεται, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και λίαν συντόμως περιβαλλοντικά. Η Σαχάρα ανεβαίνει μαζί με την δύναμη της Νότιας Αφρικής. Το Κρεμλίνο (Ρωσία) βρυχάται στις κάτω χώρες και δείχνει τα δόντια του στη Γερμανία. Η Κίνα παράγει, δείχνοντας το μεσαίο δάκτυλο στην Αμερική, με τη συμπαράσταση του Κρεμλίνου. Η Βραζιλία χορεύει Σάμπα, με κάθε κίνηση του γοφού να δημιουργεί έδαφος για νέα εργοστάσια..
Τέλεια όλα αυτά. Η Ευρωπαϊκή έπαρση όμως (παρότι δεν είναι δόκιμος ο όρος) - που έχουμε "δει" και στα εσωτερικά της Ελλάδος - δημιουργεί εντάσεις. Οι εντάσεις δεν είναι πλέον πολιτικού / διπλωματικού τύπου αλλά περιβαλλοντικού.

Οι άλλοτε καταπιεσμένοι λαοί μας δείχνουν τα δόντια τους. Η Ευρώπη νομίζει ότι είναι η μητέρα τους που θα τους βάλει τιμωρία.

Ίδωμεν. Ελπίζω, σε ένα καλύτερο αύριο. Ο Banksy, συμφωνεί μαζί μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.